You are here

Konkretnim aktivnostima protiv ekoloških problema
16.10.2019. 17:10
Konkretnim aktivnostima protiv ekoloških problema

Pored jake političke volje i ispravne politike za rješavanje pitanja na polju ekologije neophodne su konkretne aktivnosti na svim nivoima društva, kako bi se sistematski odreagovalo na probleme u životnoj sredini, uključujući klimatske promjene i prateće krize, poručeno je na današnjem Inicijalnom sastanku Mehanizma za životnu sredinu, uspostavljenog između Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji je održan u Podgorici.

Otvarajući sastanak, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Saša Radulović istakao je da uspostavljanje pomenutog Mehanizma predstavlja potvrdu opredjeljenja 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine da sarađuju na polju zaštite životne sredine, kao krucijalnog pitanja za budućnost čovječanstva.

“Navodeći da će u okviru Mehanizma poseban akcenat biti stavljen na pitanje zajedničke odgovornosti, principa spremnosti i jednakosti, Radulović je istakao da namjera nije da Mehanizam preuzme oblik političkog foruma za razmjenu mišljenja, već da njegov rad ima dominantno projektnu dimenziju”, saopšteno ej iz Ministarstva turizma.

Kako je najavio, ovaj okvir podržavaće istraživanja, modernizaciju i razvoj novih tehnologija u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena, usmjerenih ka pronalaženju inovativnih i dugoročno održivih rješenja.

 „Sve zainteresovane institucije biće u mogućnosti da predlože projekat koji je u skladu sa postavljenim kriterijumima i ciljevima Mehanizma“, kazao je Radulović.

Zasnovan na principu obostrane koristi, Mehanizam će, kako je naveo Radulović, na temelju zajednički definisanih prioriteta, konstantno unapređivati međusobno razumijevanje i podsticati pragmatično djelovanje u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, kako bismo se približili zajedničkom cilju.

On je dodao da će biti kreirana i zajednička baza relevantnih podataka u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena.

Generalna direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju u Ministarstvu ekologije i životne sredine NR Kine Cui Dandan upoznala je učesnike sastanka sa aktivnostima koje Kina sprovodi na polju zaštite životne sredine, te istakla da Kinu u narednom periodu očekuju brojne kako mogućnosti tako i izazovi u ovoj oblasti.

“Ona je istakla da Kina i zemlje potpisnice Mehanizma dijele iste interese, ali i izazove kada je riječ o ekološkom zagađenju i klimatskim promjenama,zbog čega će saradnja u okviru Mehanizmaznatno pomoći svim potpisnicama da pokušaju da riješe postojeće probleme u ovim oblastima”, navodi se u saopštenju.

Cilj današnjeg sastanka predstavlja postavljanje temelja i definisanje konkretnih aktivnosti za buduću saradnju na polju životne sredine, koja će biti vođena vizijom očuvanja životne sredine kao dragocjenog resursa, kroz rješavanje ekoloških pitanja i pronalaženje održivih rješenja za zajedničke probleme.

Podsjećanja radi, Mehanizam za životnu sredinu sa sjedištem u Podgorici, uspostavljen je u septembru 2018. potpisivanjem Okvirnog dokumenta o saradnji u oblasti životne sredine između zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine, u okviru Ministarske konferencije „Zadužbina budućnosti“.

Podijeli

Ostale vijesti iz kategorije

16.10.2019 17:10
Volonteri Telekoma započeli sadnju botaničke bašte u dvorištu podgoričke Gimnazije

Volonteri Crnogorskog Telekoma učestvovali su u akciji sadnje drveća u dvorištu Gimnazije „Slobodan Škerović“ u Podgorici, saoppšteno je iz te kompanije.

16.10.2019 17:10
Uginula živina i na obalama Lima

Nevladina organizacija Euromost tvrdi da se u bjelopoljskom mjestu Nedakuse, na obali Lima nalazi velika količina uginule živine. Kažu i da je riječ o novom ekološkom incidentu.

12.10.2019 12:10
Pošumljavanje i suzbijanje bespravnih aktivnosti prioriteti

Rad Koordinacionog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu, koji je formirala Vlada u aprilu, daje evidentne rezultate, što predstavlja ohrabrenje i potvrdu efikasnosti koordinirane saradnje i terenskog rada svih nadležnih institucija prilikom rješavanja i ovog izazova.

11.10.2019 19:10
Kinezi žele da grade hotel na Žabljaku

Renomirana kineska kompanija U-Tour zainteresovana je za investiranje u Sjever Crne Gore, prije svega na Žabljaku, gdje želi da gradi hotel od 100 soba po standardima hotelskog lanca Marriot, saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predsjednika U-Tour Feng Bina.

9.10.2019 22:10
Uginula živina i dalje pluta po Bojani

Uginula živina i dalje pluta po Bojani, jasno da je riječ o prekograničnom problemu