You are here

Prva generacija polaznika Škole pčelarstva počela
6.10.2019. 07:10
Prva generacija polaznika Škole pčelarstva počela

Prva generacija polaznika Škole pčelarstva počela je 1. oktobra sa nastavom koja se od održava u Kući meda, u Danilovgradu, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Crnogorski pčelari i do sada su imali intenzivnu i kontinuiranu edukaciju, kroz razne vidove seminara, radionica, predavanja i organizovanje studijskih posjeta. Kako bi dalje osnažili njihovu eduakciju i išli u korak sa dinamičnim razvojem crnogorskog sektora pčelarstva, a istovremeno odgovorili na sve veće izazove koji prate ovu oblast, program za eduakciju pčelara.prvi put je uveden u obrazovni sistem Crne Gore.

Kroz saradnju Ministrstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Saveza pčelarskih organizacija i Centra za stručno obrazovanje usvojen je program za sticanje stručne kvalifikacije i uvedeno je zanimanje pčelar-pčelarka III stepen stručnosti, na nivou neformalnog obrazovanja odraslih.

Na konkurs za upis prve generacije polaznika prošlo je 26 kandidata koji će pohađati Školu pčelarstva do 20.decembra. Pored teorijskog dijela nastave, biće organizovana i praktična obuka na pčelinjaku. U okviru škole izučavaće se sledeći predmeti: „Osnovi pčelarstva“, „Tehnologija pčelarenja“ „Biologija i zdravstvena zaštita pčela“ i „Marketing u pčelarstvu“. Program obuhvata 220 časova teorijske i praktične nastave i za prvu generaciju polaznika obuka će biti  besplatna dok će troškove školovanja snositi Ministrstvo.

Nakon završetka nastave, polaznici će polagati ispite za navedene predmete odnosno dobijati diplomu o završenoj školi pčelarstva i zvanje Pčelar/Pčelarka, navodi se u saopštenju.

 

Podijeli

Ostale vijesti iz kategorije

6.10.2019 20:10
Straševina: Stado Simunovića napali psi

Straševina: Stado Simunovića napali psi

Stado od 60 ovaca gazdinstva Simunović iz Straševine juče se našlo na meti pasa lutalica.

5.10.2019 18:10
Sjever je veliko gradilište kao rezultat mudre državne politike

Na sjeveru se dešavaju značajni iskoraci u poljoprivredi i u ostalim oblastima, kao što su kapitalni infrastrukturni projekti, novi preduzetnički zamah sjevera, iskoraci u zdravstvu, obrazovanju, kulturi, sportu“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin S

5.10.2019 03:10
Simović otvara Prvi međunarodni sajam poljoprivrede u Beranama

Prvi međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane i domaće radinosti održaće se u Beranama 5. i 6.oktobra, u organizaciji Opštine Berane, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

4.10.2019 22:10
Portal u izradi .

Testiramo , radna verzija. Portal u izradi ...

4.10.2019 21:10
Savjet za zaštitu životinja održao sjednicu na Svjetski dan zaštite dobrobiti životinja.

Na dvanaestoj sjednici Savjeta za zaštitu životinja koja je održana danas, upravo na Svjetski dan zaštite dobrobiti životinja – 4. oktobar, sagledani su rezultati dosadašnjih aktivnosti i utvrđeni naredni koraci na planu unapređenja dobrobiti životinja u Crnoj Gori.