You are here

Lukavica -Dobrodošli

Veliki i Mali Žurim- LUKAVICA  PORTAL U IZRADI

Lukavica se nalazi u centralnom dijelu Crne Gore. Odlikuje je reljef, u kome se visinom izdvajaju Veliki Žurim (2036 mnv) i Mali Žurim (1984). Velikim bogatstvom raznih vrsta planinske flore i faune, endemičnih vrsta i izrazitim pejzažnim vrijednostima lokalitet je svrstan u važna biljna staništa Evrope - IPA područja i spada među najljepše predjele Župe Nikšićke. Kvalitet poljoprivrednih proizvoda sa ovog područja je jedan od najboljih u Crnoj Gori. Na površi Lukavice, nalaze se dva planinska jezera – Kapetanovo i Manito jezero. Do Lukavice iz pravca Nikšića se stiže jedinim asvaltnim putem preko župskog sela "Zagrad", katuna “Konjsko” Vožnja traje oko 60 minuta. Lukavicu godišnje posjeti veliki broj doamćih i inostranih turista koji uživaju u njenim ljepotama.

Kapetanovo jezero - LUKAVICA

Kapetanovo jezero nalazi se na 1678 m.n.v. po postanku je ledničko, dužina mu je 480 m, širina 330 m, maksimalna dubina 37 m.
Bistrom, zelenom bojom vode i odrazom krečnjačkih stijena u njoj mami uzdahe posmatrača i postaje omiljeno kampovalište planinara, ribolovaca i inostranih turista. Do njega se iz pravca Nikšića stiže preko župskog sela "Zagrad", katuna “Konjsko” Luka Bojovića, Bara Bojovića i Nikšinog kiljana. Vožnja traje oko sat i petnaest minuta. Put je asfaltiran do Luka Bojovića, a odatle do jezera je makadamski. Uz pažljivu vožnju na jezero stižu i putnički automobili. Drugi pravaca ka jezeru, iz Veljeg Dubokog, rezervisan je samo za najsnažnije "terence".
Prema jednoj od brojnih legendi, nikšićki kapetan Mušović, na mjestu današnjeg jezera nalazio se njegov katun i često je boravio na njemu, uživajući u ljepotama ovoga mesta. Iznad katuna, u planinskim stijenama, nalazio se izvor čije su vode planinske vile koristile za kupanje i kako bi povratile snagu. Svaku noć bi se na izvoru vile skupljale i puštale izvorske vode, skrivene od očiju ljudi, kupale se i pile bistru izvorsku vodu. Kada bi, pred zoru, krenule da idu, vile bi zatvarale izvor do iduće noći i novog njihovog okupljanja.
Jedne noći, vila koja je zadnja odlazila sa izvora, zaboravi da zatvori izvor, čije vode poplaviše katun kapetana Mušovića i okolne dolove. Tada vile pomjeriše izvor niže, ispod površine naplavljene vode, i tako vodom napaja novonastalo jezero. Tanka je linije između legende i stvarnosti, ne epažnjom vila, ili maštom prirode, nastade Kapetanovo jezero, u čijim vodama danas uživaju brojni turisti koje put nanese na ovo omiljeno svratište izletnika.

Manito jezero - LUKAVICA

Manito jezero je jedno od manjih ledničkih jezera Crne Gore, koje je smješteno u blizini Kapetanovog jezera na nadmorskoj visini od 1.773m. Jezero je okruženo travnatim i djelimično kamenitim predjelima. Nalazi se na oko 40 minuta hoda od Kapetanovog jezera, dugo je 220, a široko 140 metara. Najveća dubina mu je 13 metara. Bistro je i čisto, upravo zbog svoje nepristupačnosti. Oblika je jajeta, jasno oivičeno i tamno zelene, čiste boje. Naziv “manito” je dobilo po svojem prirodnim karakteristikama, nemirnim vodenim talasima koji često mijenjanu oblik jezera.
Sa najviših vrhova Lukavice puca prelijep pogled na Kapetanovo i Manito jezero.

Ilinadanski skup , 2 AVGUST - LUKAVICA

Na planini Lukavica svake godine na Ilindan (2. avgust), održava se tradicijonalni sabor 5 crnogorskih plemena (Župljani , Piperi, Zagarčani, Rovčani i Moračani). Centralno okupljanje je kod stećka (srednjevjekovni spomenik) Nikšin koljan, odnosno kod crkve Sv.Ilija.
Uz muziku i veselje, kulturno-zabavni program, tradicionalne igre, sportsko-rekratino takmičenje druženje traje cijeli dan. Tada se i na obalama Kapetanovog jezera postave šatori i napravi lijepa atmosfera, tu se druže, kupaju, roštiljaju i love ribu zabave obično traju do kasno u noć.